Dag 18 &19

Temp: Glömde ta den igår, 38,0
K/B ++/++



Ja igår hann jag inte skriva och idag måste jag verkligen bara få skriva!
Vi hade hälsovård för hund på kursen i sundsvall och vi gick även igenom mat/foder m.m. Libra har varit världens problem kring maten, hon har ätit lite och väger alldeles för lite för att vara en flat. Som tur är finns en räddande ängel vid namn Lina Humlebom. Vi gick igenom vad vi kunde gör åt problem med hundar som vräker i sig mat och med hundar som matvägrar. Vi fick mängder av bra tips och nu har jag bara serverat två måltider med dem nya ingridienserna men båda sa bara *slurp* sen var dem borta.

Om det här funkar och Libra kan gå upp 5 kilo så kommer jag vara evigt tacksam, för hon behöver verkligen gå upp för att sen kunna bygga muskler på det opererade benet. Hon får numera äta 3 gånger per dag, och ska in på apoteket idag för och se om det finns någon b-vitamin till hundar eller om man ska ge dem samma som till oss människor.

Nu är Libra nästan helt svart på låret, hennes fina päls som alla kommenterar och berömmer är på väg tillbaka:) Och nu är hon PIGG, verkligen. Känns så bra och hoppas hon får tillbaka ännu mer energi när vi slutar med rimadylen.

Vi var på Björkis i går och införskaffade en spårsele och spårlina så nu väntar jag bara på att hon ska bli frisk och att jag ska få mina böcker och lite mer kunskap så kommer vi spendera många timmar ute i skog och mark. När vi var på Björkis träffade vi någon slags draghundsvalp, Libra verkade verkligen gilla denna valp. Så att skaffa en till hund verkar inte vara något problem för henne. Hon är helt fantastisk och jag längtar verkligen tills då vi står på tävlingsbanan och inne i ringen igen!

30:e juli skulle ssk öppna igen och då ska jag maila in och höra hur det ligger till med utställning för opererade hundar. För på eras hemsida hittade jag om dem opererats för höftledsdyplasi så var man tvungen att söka despens för att få vara med att tävla/utställningar m.m. Men hon är ju inte opererad för dysplasi utan för en skada. Sen måste jag även fråga hur dem gör när dem ska bedömma hennes höfter om dem bara kollar på den ena eller hur dem gör. Man vill ju veta det.

Idag strålar solen igen, det var lite kyligt ute igår kväll när vi var i myckle hos mamma för hon hade fyllt år. Libra fick vara med ute i en hage av kompostnät medens dem andra fem hundarna fick vara inne i huset. Hon tyckte det var konstigt att komma till myckle och inte få leka med Hugo som föddes samma dag så dem har i princip växt upp tillsammans. Men hon är så duktig ändå :)


Libra ligger och tuggar på det som en gång i tiden varit en lila-metallic nike-fotboll :)



/Sanne Johansson

Dag 16 & 17

Temp: 38,2 & 38,4
K/B ++/++



Då var man hemkommen från Sundsvall, gjort klart block 4. Avståndslydnad är riktigt roligt och fick lära mig några underbart bra övningar till "stanna", "inkallning", "Nej -Dirigera" m.m :) Alltid jäätekul att träffa människor med samma brinnande intresse för hundar som en själv. Libra har såklart varit med hela helgen, hon har legat i en hage av kompostgaller och varit supersvartsjuk när jag tränade Johannas akita  - Gina. Hon försökte smita och lyckades en gång.

Hon smet visserligen också på morgonen innan alla hade kommit då jag och Cicci satt i köket och skulle äta frukost och hon låg ute i lektionssalen för det är så halt golv inne i köket, då kom hon smygandes igen :)

Jag längtar så fruktansvärt mycket tills Libra blir bra och vi kan börja träna och tävla. Speciellt nu när det är så mycket man har i huvudet som man vill träna och när man går en sådan här kurs blir man då rakt inte less på att träna hund, snarare tvärtom. Våran lärare säger alltid att hundarna ska vila några dagar när man kommit hem innan man börjar träna igen, men det kliar verkligen i fingrarna och speciellt nu när jag måste vänta så länge innan det går.

Libra har mått jättebra hela helgen och hon har verkligen varit pigg och alert så fort man sagt hennes namn har hon nästan flygit upp på alla 4 i hopp om att få börja jobba.  Men det fick bara bli stilla och lugna kontaktövningar för hennes del den här helgen och nu ska hon inte följa med fören i slutet av november och då hoppas jag att hon är fit for fight 100% :)

Nä nu blir det sängen för min del och Libra golvet, än så länge. Har glömt fråga veterinären när vi får ta upp henne i sängen igen. Vi ska ringa Gammelstaden i morgon och boka ny tid för röntgen och avboka den vi har i öjebyn.

Godnatt!



En mycket svartsjuk Libra som tycker att matte bara ska ägna henne uppmärksamhet
och ingen annan i hela vida världen :) Men söt är hon!




/Sanne Johansson


Dag 15

Temp: 38,2
K/B +/+


Sol i sinne, sol inne. Ja idag har det verkligen varit varmt, varje gång vi tagit ut Libra har hon flåsat rätt rejält så det blev ingen utomhusliggning för henne idag.

Isak tog tag i det och ringde strömsholm idag och förklarade att vi ville inte missa en månads rehab pga. dem skulle ha semester så då sa dem att vi skulle ta röntegbilder hos våran lokala veterinär och sen att dem skickade bilderna till strömsholm så fick dem avgöra över telefon om allt såg bra ut.

Men vi ville hellre ta bilderna hos öjebyn eller på gammelstadens djurklinik, dem är inte så duktiga här i Skellefteå på det heller. Dem får ligga på ett stallgolv av sten med ett hemmabygge som håller hunden på plats. Känns som det är bättre att ta dem någon annastans. Men i luleå sa dem att dem likagärna kunde ta bilderna där och sen att vi börjar med rehab samma dag. Men vi vill ju att strömsholm ska godkänna bilderna först innan vi ens rör något som heter vatten.

Men vi har i alla fall en tid i öjebyn för röntgen den 8:e agusti men vi får väl se om vi ska byta så luleå tar dem.

I morgon åker jag och Libra till sundsvall, passiv träning är bra. Känns som att det är bättre hon följer med mig för Isak måste ju kunna gå utanför huset och inte behöva vara beroende av någon annan hela tiden!

Jaja nu ska vi grilla!


Den övre bilden är på låret första dagen när vi kommit hem, den andra är från idag
man ser att pälsen växt ganska mycket på två veckor :)




Libra är lycklig efter att fått vara i vattenslangen


/Sanne Johansson

Dag 14

Temp: 38,3
K/B +/+


Idag har solen skinit hela dagen nästan, vi låg ute en stund på gräsmattan mellan 12-15. Libra tror att hon är frisk, jhon har börjat hoppa upp och vill slicka oss i ansiktet men det sätter vi prångt stopp för! 
Men vi tog henne till vattenslangen som hon älskar och sköljde av henne om det blev svalt och skönt, smörjde även in den bara huden med solkräm. Vet inte om det behövs men man kan inte vara nog försiktig ibland.

For sedan och tränade klicker med kerstin, Libra blev så avundsjuk när jag plockade fram magväskan och inte tränade henne. Sen när jag kom hem luktade jag väldigt spännande :)

På lördag bär det av till sundsvall för block 4, avståndslydnad. Skulle få låna Johannas amerikanska akita, Shiro. Men ska ta med mig Libra ändå för annars msåte typ Isak ha någon här hela helgen för att hjälpa honom, vi är ju minst 8 pers på kursen som kan hjälpas åt.

Jag håller tummarna för Lina och Kerstin att det gick bra att operera henne igår! Vet ju exakt hur det känns när det är dags, man blir nojig och orolig. :)

623 kr kostade hos veterinären för att tvätta ur en analsäck, ingen dålig timpenning där inte, det tog max 10 minuter. Nu är ju också hela försäkringsbeloppet använt på operationen så det är bara att betala och se glad ut. Men sådana här utgifter får man ju räkna med som hundägare :)



Här är min älskling, supernöjd efter att ha fått vara i vattenslangen :)

Det var väl allt för idag.

/Sanne Johansson

Dag 12 & 13

Temp: 38,4
K/B +/+


Första natten utan tratten, det rimmade visst. Hon verkar då lättad över att slippa den.

Idag har det inte hänt så himla mycket, har varit ett riktigt skitväder. Libra fick följa med Isak på löptestet för domare medans jag hade fotbollsträning, tur att hon är duktig och kan sitta i bilen och hon slapp sitta där så länge.

Man behöver inte ställa någon väckarklocka längre, Libra är perfekt till detta. Visserligen bättre då hon hade tratten och slog i den överallt när hon skulle röra på sig men nu sitter hon nere vid sängen där vi har kompostgallret och kikar på en medans nosen sticker fram mellan gallrerna :) Så otroligt söt och så himla glad hon blir när hon märker att man vaknat.

Har fortfarande inte tagit mig för att ringa till strömsholm, känns sopm man är värsta tjatmostern som ringer stup i kvarten! Men det måste ju snart göras nu när vi går in på vecka 3. För 22/7 var det exakt 2 veckor sen hon opererades.


Dag 13

Temp: 38,2
K/B +/-

Blev ett dubbelinlägg idag för hann inte skriva igår pga träningar och träna Silpa i myckle m.m Vi åt middag vid 23:00 så ganska sent med andra ord.

Nu har jag beställt massa böcker om viltspår, sök och bruks. Så när Libra blir frisk och vi får våran valp blir det att satsa på det man tycker är roligast. tycker ju att lydnad är skitroligt, men i och med att jag aldrig fått tävla än känns det som att man kan prova det andra också:) Har även beställt en bok om "handling" alltså att ställa ut hundar. För jag känner mig lite bakom flötet och vill ju gärna ställa ut Libra sen :)

Har även anmält mig till jaktkurs på ssrk skellefteå, men dem visste inte när den skulle bli av och man måste ha gått den för att få gå apportkurs nybörjare. Så vi får väl se när det blir av!

Libra stödjer på benet jättefint tycker jag, men det ser lite roligt ut bakifrån när hon går för man är ju van att hon svänger ut med det skadade benet. Dessutom att hon stödjer på benet nästan 100% redan nu utan rehab är ett gott tecken sa veterinären. Så vi håller alla tummar för att det här ska gå vägen och sen ska jag traska upp till veterinärerna i skellefteå med libra och visa att vill man så går det, så det så.






/Sanne Johansson

Dag 11

Temp: 38,3
K/B +/+

Idag var den stora dagen för att äntligen få ta bort "agrafferna" som det egentligen heter men jag kallar dem klämmor, ser ungefär likadant ut som när man häftat ihop med en häftpistol.

Veterinären blir återigen imopnerad av hur lugn Libra är, även när hon är och gräver i analsäckar, darar bort agraffer eller liknande så stor Libra där stilla i sin egen lilla värld, vilken tjej jag har!

Allt gick i alla fall jättebra, hon hade visserligen lite skorpor, vilket är helt förstårligt men dem skulle få ramla av av sig själva. Det har dem gjort också så nu är en del av såret lite rosa men inget farligt alls. Längst upp har såret nästan läkt helt, ser jättesnyggt ut faktiskt.

Idag har det bara regnat och regnat och återigen regnat hela dagen så det blev ingen gräsmatte-visit i dag.

Tränade klicker med Libra igår, vi har ju fått i uppgift att träna in en cirkuskonst. det är lite svårt för hon blir trött så lätt men när man plockar fram den magiska magväskan vet hon vad som gäller och är verkligen med på noterna men som sagt blir hon trött fort.

Var och tränade mammas vorsteh "Silpa" i söndags, ur övningshäfte 2 sen igår var jag och tränade Kerstin med sin king charles cavalier "Tintin" i klicker. Så roligt det är att se när det går upp ett ljus för dem :) Vill egentligen träna allt på Libra men det går ju inte tyvärr, det är så jobbigt att inte få börja men det är bara att vänta.

Hade även tänkt klicka in apporten i Lk I på Libra för det är det enda moment hon inte kan sen är hon fit for fight att startas. Tänkte att det kan vara bra att göra det nu när hon bara ska vara stilla, för hon är lite avvaktande mot apportbocken.


Så ser såret ut efter vi tagit bort agrafferna, hon börjar vara ganska svart igen :)

Har sökt på internet men hittar inget om i fall man får ställa ut hundar som gjort en höftledsoperation, tänkte då mailar jag till svenska kennelklubben, men dem hade semesterstängt. För det är så många som säger att Libra är så himla fin, veterinären tyckte hon hade superfin kropp och när vi ställde ut henne i ursviken fick hon en 1:a det enda som var att hon hade "bara" OK gång bak och det har ju sina naturliga själ, därför vore det så himla roligt att prova sen när pälsen vuxit ut m.m.

Jag är egentligen intresserad av utställningar och vill fara runt i landet och ställa ut, men det känns som att jag är den enda av mina vänner och bekanta som bor här i närheten som jag vet av är det. Jag känner ingen annan som har en flat men jag har sett hur många som helst. Det vore så kul att ha någon att kunna åka omkring med för som sagt Libra är verkligen superfin, tycker att hon liknar pappa Casper jättemycket i ansiktet och huvudet. Så är någon sugen på att bli min följeslagare är jag verkligen med på noterna. Eller om någon vill ha mig som följeslagare haha.

Var mycket på utställning när jag var yngre med mamma, men då ställde jag ut bearder collies som vi då hade. Lite skillnad på i jämförelse med flatarna. Jag älskar verkligen denna ras, jag blir trollbunden av att bara titta på dem. 

 Det var allt för idag.

/Sanne Johansson


Dag 10

Temp: 37.9
K/B +/+


Idag har det varit en slappadag,  Vi gick ut med Libra direkt när vi vaknade och stannade sedan ute i det fina vädret på gräsmattan till drygt 15:00. Efter det gick vi in och trots att Libra legat stilla i stort sett hela tiden så somnade hon som en stock när vi kom in. Passiv träning för en flatcoated är superviktig och man ser verkligen hur slut hon blir av att göra ingenting när det händer en massa runt omkring henne. Men vi försöker dra nytta av den här perioden, det är superbra träning och efter det här kommer hon nog veta vad passiv träning är :)

Imorgon ska klämmorna tas, tycker själv att såret ser riktigt fint ut så det ska nog gå bra. Alltså är det sista natten med tratten för Libras del.

15 dagar kvar tills Libra inte behöver äta medicinen längre som hon ätit i 8 månaders tid 2 ggr per dag sedan vi upptäckte skadan. Kommer nog bli svårt att vänja sig av med att inte ge henne medicin, det är ju som något vi gjort så länge. Men samtidigt ska det blir skönt att slippa, för det kostar. Både i pengar och det är nog inte nyttigt för Libras kropp att jämt gå på smärtstillande och inflammationshämmande.

Annars går allt bara bra för lilltjejen. Hon äter och sover bra, kissar och bajsar bra gör hon också. Trots att hon var van när hon skulle bajsa att springa iväg 20 meter och sätta sig men nu går vi bredvid henne hela tiden och hon försöker öka takten för att gå ifrån oss men det får hon inte. Som tur är har hon vant sig vid det också, hon är så otroligt stark och verkar inte ha det minsta ont nu.





Libras sår, man ser att pälsen växt ganska mycket sen hon kom hem



Myyyyys, kanske världens mysigaste hund :)


Libra gick lös på en drickyoghurtsflaska, det vart inte mycket kvar av den ;)



Lillbäsen som vill vara med, ligger och kikar genom kompostnätet :)


/Sanne Johansson

Dag 9

Temp: 38,0
K/B +/+

Idag har vi alla tre varit på Byske sommarcup där Sanne har spelat!
Kompostnäten fick hänga med och bilda Libras hage några meter från sidlinjen!
Hon älskar att springa och dribbla med stora fotbollar och idag hade hon gjort det också om hon bara fått chansen!
Det får vänta tills nästa fotbollssäsong...!
Under början av morgonen mullrade åskan ganska friskt runt i kring, den var aldrig riktigt rakt ovanför, men Libra tog allt med ro. Hon undrade bara vad det var för något som lät!

Cupen för Sanne och KAIF som laget heter, gick som smör i solsken. 
Obesegrade cupen igenom och avslutade med att slå ett lag i en division högre upp med säkra 3-1!


 
Sanne i den röda outfiten räddar här målet från påhälsning

Nu är det bara två nätter kvar för Libra att sova med tratten, sen är de 30 klämmorna borta!
Skönt tror jag Libra tycker, ändå det inte är några problem att sova med tratten runt huvudet!

/Isak Classon

Dag 8

Temp: 38,3
K/B +/+




Idag har vi inte gjort så speciellt mycket, Libra och Isak låg ute med grannarna på gräsmattan någon timme. Då fick hon äntligen dricka vatten ur vattenslangen. Våran granne har en schäferhane som våran granne spolade med slangen för att svalka honom. Tror ni Libra blev lite avundsjuk, hon låg och riktigt stirrade på dem. Så Isak var snäll och lät henne dricka i alla fall, men så fort hon blir bra ska hon också få busa med den och jaga den :)

På kvällen efter vi ätit kom mamma och min låtsaspappa förbi, Libra blev jätteglad, hon har börjat hoppa upp på folk igen. Men det stod ju i journalen att smärtan skulle släppa efter några dagar och då börjar dem tro att dem kan göra precis som före operationen, det är svårt att hålla henne nere då hon är van att få komma upp och pussas i ansiktet. Men vad gör man? 

Annars är Libra jättepigg, hon har jättemycket energi och så fort man ropar hennes namn får man hennes uppmärksamhet direkt precis som "Vad ska vi göra nu då matte? vavavava??" :) 

Imorgon blir det byskecupen, hoppas på bra väder för Libras och Isaks skull!


Libra 12 veckor gammal och redan ett stort fan av vattenslangen!


Ja det var väl ungefär allt för idag.

/Sanne Johansson

Dag 7

Temp: 37,9
K/B +/+


Regn regn hemskt mycket regn, japp idag är verkligen inget roligt väder. Libra och Isak har legat i Libras hage och myst hela dagen nästan.

Dem ringde från strömsholm idag, 1 september 16:30 skulle vi få komma, dem sa att det inte gjorde något så länge hon inte verkade ha ont osv. Men ska man börja med rehab i Luleå ändå trots man inte varit på första återbesöket? Måste ringa dem igen och höra vad som är tänkt. vi vill ju inte vänta med rehab i nästan en hel månad.

Är det bra väder på lördag får Isak komma med Libra till Byske, för jag spelar fotbollscup där hela dagen så annars blir det lite svårt att bära ner henne för trapporna om han ska vara hemma själv. Då kan man ju ta med "hagen" så ligger hon still ändå :) Det stod ju inte vars hon skulle ligga still och vara lugn bara att hon skulle det :)

I natt är det exakt en vecka sen vi kom hem. Tiden har verkligen bara susat förbi.

/Sanne Johansson






Libra 8 veckor, samma dag sm vi hämtat hem henne, så underbaart söt






Jag och Libra hos uppfödaren Veronica, den dagen då vi hämtade henne

Dag 6

Temp: 38,5
K/B +/-

Härligt väder idag, Libra har legat ute med oss och myst i snart 3 timmar. Så vi kände att det var dags att gå in, så som ett brev på posten hade hon högre temp än vad hon brukar, men det beror väl på värmen.

På måndag 13:45 ska vi få komma till veterinärerna och ta bort "klämmorna" på Libras sår. Vi fick även veta att hon inte hade någon urinvägsinfektion och det var väl som vi trodde. Fattar inte varför dem trodde det på strömsholm, visst hennes kiss var väldigt gult och luktade men inte så konstigt om hon legat på dropp i någon dag. Nu är det normalt i alla fall.

Strömsholm har då inte hört av sig än om hur vi ska göra med det första besöket, vill ju som veta annars måste vi ju boka in ett i Luleå och man vet ju inte hur lång väntetid dem har där.

Jaja så mycket mer än så här har det inte hänt än så länge! Skriver väl en rad senare ikväll.


Libra och jag ligger och myser i solen

/Sanne Johansson

Dag 5

Temp: 38,1
K/B +/-


Nu är det exakt en vecka sedan Libra låg på operationsbordet och hon är precis som vanligt. Hon går på benet och stöder på det bra fast när hon står stilla så sätter hon inte ner det opererade benet utan nuddar bara golvet med "tårna". Ska man vara orolig? Dagarna har gått fort trots att man mestadels bara är hemma hela tiden så jag hoppas att den här första månaden ska fortgå utan större problem.

Libra har fått en vit prick längst in på kanten av nosen, den är större på den vänstra sidan och en liten uppepå nosen och en liten på samma ställe fast på den högra sidan också. Vad kan det bero på, någon som vet?


På bilden ser det ut som en reflex från blixten men det är en vit prick som inte
funnits där tidigare.


Har inte hunnit göra så mycket idag än, skriver väl mer sedan om vad som hänt!

/Sanne Johansson



23:20

Nu har vi nyss kommit in efter en regnprommis. Både kiss och äntligen bajs blev det. Hon har inte bajsat på hela dagen, var orolig att det skulle vara något med analsäckarna igen!

Elin skulle komma förbi för vi skulle ta en prommis i regnet och då gick jag upp på vinden och hämtade min regnjacka medans Isak höll på med annat så vi lämna Libra i vardagsrummet på sin matta, när jag kommer ner från vinden har hon hoppat upp i soffan!?!  Det hon absolut inte fick göra var att hoppa upp i möbler! Vi hade nog aldrig ägnat den tanken en sekund ens för Libra har ALDRIG annars hoppat upp i soffan, hon brukar inte ens gilla att ligga där när man "bjuder" upp henne. Under hela detta år vi haft henne har hon aldrig hoppat upp i soffan men nu när hon absolut inte får, ja då är det klart att hon ska göra det. Vart måttligt orolig att något hänt med protesen men allt såg då som vanligt ut. Man kan ju tycka att man borde märka om protesen lossnar, eller?



Hur mysigt som helst att man somnade :)



Ska man verkligen ligga och sova såhär när man nyss gjort en höftledsoperation :)?

Råkade somna på golvet med Libra en stund i hennes "hage" Vi hade det så himla mysigt så både jag och hon somnade i en halvtimme. Måttligt seg man blir efter det.

Jaja nu blir det mys framför TV:n och Libra på golvet :)

/Sanne Johansson

Dag 4

Temp: 38,4
K/B +/+ 




Nu har vi precis kommit in efter en stund ute i det härliga vädret, Libra fick ligga i skuggan med vattenskålen bredvid sig samtidigt som vi låg i solen och stekte. Sen gick vi en runda och pink vart det. Libra låg och inspekterade våra grannar som skulle bada sina barn i en plastpool. Sen såg hon hennes favoritsak tas fram, vattenslangen. Hon släppte den inte många gånger md blicken och varje gång den spruta ut det där jätteroliga vattnet så ville hon ställa sig upp. Varje gång vi går förbi den vill hon dit och man vet hur otroligt kul hon tycker det är med denn enkla tingest. Det skär lite i hjärtat att neka henne den glädjen men samtidigt vill man att hon ska bli bra.

Ringde strömsholm idag om alla frågor som poppat upp i huvudet dem senaste dygnen och vi fick då svar på det mesta tycker jag. Men en sak förstår jag inte, det första återbesöket ska göras 4 veckor efter operationen och då står det i våran journal (helst till OF) alltså Ole Frykman, men han jobbar inte ens då när det gått 4 veckor. Hur ska dem ha det?

Fick även veta att klämmorna som enligt journalen ska tas bort efter 10 dagar skulle helst sitta kvar lite längre än så. Hon tyckte vi skulle börja räkna dem 10 dagarna från då vi kom hem. Men vad vet man? Det är bara att nicka och se glad ut och hoppas på det bästa!



Libra ligger och beskådar grannarna som leker med vattenslangen

Jag har då inte slutat drömma konstiga drömmar än i alla fall, trodde det skulle släppa så fort vi fick hem henne. Jag drömmer både det ena och det andra som ska hända henne. Att ingen lyssnar på vad jag säger om hur försiktiga vi måste vara och så lossnar protesen.

Nu ligger hon i alla fall deckad på golvet i sin inhängnad. Det tar på krafterna att vara uppe en längre tid för henne. Det är som att hon vore valp igen, vi måste lyfta henne upp och ner för trapporna, hon orkar inga långa stunder och man måste passa henne nästan hela tiden så hon inte gör något som kan skada henne själv. Fast lite tyngre är hon ju i alla fall :)

/Sanne Johansson

Dag 3

Temp: 38,4
K/B +/-

Libra är så rolig på morgonen, man vaknar av att hon slår tratten i kompostgallret och i väggen när hon flyttar på sig. Sen har hon börjat slicka sig runt munnen jättemycket, det vaknar man också av, men då vet man att hon är nödig:)

Glömde ställa väckaren i morse så jag hann aldrig ringa till veterinären, men varför har man bara telefontid mellan 8-9 t.o.m. på helgerna? Får ringa i morgon, ska liks väl boka tid för att ta bort klämmorna som håller ihop såret, 30 stycken har vi räknat det till.

Har även tänkt ringa till Gammelstadens djursjukhus i morgon och höra vad dem har att säga, även till strömsholm för att höra om något av återbesöken är extra viktiga så dem vill att vi kommer ner dit.

Just nu sover hon, hon blir väldigt fort trött. Har vi varit ut och kissat eller gått en runda på 5 minuter somnar hon nästan direkt vi kommer in. Förstår att det tar på krafterna, kroppen arbetar ju förfullt inombords för att protesen ska växa fast som den ska. Ska man då gå ute och alla intryck gör nog att hon blir väldigt lätt trött. Det har ju i och för sig sina fördelar då hon ska vila största delen av dygnet.

Soligt idag också, men det har regnat i natt så det är fuktigt i gräset. Hon kanske får komma ut senare när det torkat upp lite mer så hennes sköna dynor inte blir blöta:)


Så här ser det ut när vi är ute på prommis, selen är ett stöd för balansen och
musklerna.

/Sanne Johansson

Dag 2

Temp: 38,3
K/B +/+

Nu är det dag 2 hemma, 4 dagar sen operationen ägde rum!
Allting går jättebra, Libra äter och dricker bra och till följd av detta kissar och bajsar bra!
Hon är väldigt glad och pigg och troligtvis ingen urinvägsinfektion enligt veterinären, men helt säkra besked kommer imorgon! Libra sköter sig ypperligt inomhus, man kan tro att hon förstår att det är lugna puckar som gäller för att detta ska bli bra!
Dagen bjuder på härligt väder med sol och lämpliga vindar! Snart ska vi ut på gräsmattan där Libra får sig en skuggig plats!
Hennes kroppstemp ska tas dagligen för att se att ingenting står fel till, normaltemp på en hund ska ligga mellan 37,5 - 38,5 grader!
Efter 1 månad ska första återbesöket ske, troligtvis blir det uppe i Luleå, nya bilder ska tas för att se att protesen ligger rätt! Ser allting bra ut efter det får hon börja sin rehab med simning bl.a! Det är nog vad hon ser framemot mest just nu, vattendjur som hon är=)

/Isak Classon


Libra ligger och njuter i skuggan

Vi tog ut Libra idag på gräsmattan, tycker det är synd om henne att behöva ligga inne när det är så fint väder. Idag har allt gått jättebra, hon har gjort ifrån sig som vanligt, sa t.o.m till en gång då hon var kissnödig! Tycker att hon är som vanligt faktiskt, hon försöker mer och mer stå upp med på stränga order av veterinärerna ska hon vila så mycket som möjligt! Men det verkar hon förstå, vi får bara påminna henne ibland :)

Vi grillade och Libra fick smaka både det ena och det andra som hon glatt gluffsade i sig, tror nog hon tyckte det var skönt att slippa ligga inne men hon verkar nöjd så länge hon får vara med och hon vet vars hon har oss. Vi lämnar henne aldrig, inte en chans.

Från början, när vi fick veta om Libras skada tyckte veterinären att vi skulle ta bort henne. På dem lät det som att det inte fanns något att göra, dumma obildade avdankade veterinärer vi har i Skellefteå. Och nu när jag var dit med urinprovet frågade veterinären varför jag inte hade hunden med mig, jag svarade att hon varit hemma i bara några timmar och får absolut inte gå på halt golv, vilket hela deras klinik hade. Hon sa att hon ville undersöka henne, men varför? Hon skulle ju bara lämna ett urinnprov för att se så hon inte hade urinvägsinfektion och det hade jag ju med mig. Då frågade hon vilken typ av operation som gjorts på henne, jag svarade en höftledsoperation och att nu är det 4 månader bort tills det mesta är som normalt igen, vad tror ni inte kvinnan har mage till att säga då? Jo "ja om det där någonsin blir bra".

När veterinären ringt upp mig efter den där stormiga veckan och sagt att han pratat med strömsholm och att det var operation som gällde kunde han inte låta bli att inflika "ja men det där vet man ju aldrig hur det går, tog bort en hund för två veckor sen som hade gjort en höftledsoperation och den blev aldrig bra".

Varför är dem så negativa i Skellefteå? Det gör att man bli ännu mer peppad att få henne frisk och börja tävla med henne sen gå upp till dem på travet och visa att om man är riktigt brydd och verkligen vill så går allt! Idioter!

Det blir väl Luleå som vi ska simträna Libra i, får verkligen hoppas att dem har mer kunskap och optimist än dem i Skellefteå!

Libra ska bli bra, så är det bara för större kämpe har jag alrig träffat och hon är så älskad och omtyckt av så många. Hon ska få leva sitt lyckliga liv och vi ska få många lyckliga år tillsammans, vi ska nog visa dem där veterinären ett å annat! Så det så!

/Sanne Johansson

Dag 1

Temp: 38,2
K / B: + / +


Libra Juni 2008

BAKGRUND:

Libra "Alljaktens flaming heart" är min högt älskade flatcoated retriever tik som är drygt 1 år och 2 månader gammal.
När hon var 6 månader började vi märka att hon haltade och ringde därför till veterinären som trodde det var växtvärk. Men medicinen hon fick gjorde henne inte bättre, snarare tvärtom. Därför ringde jag till veterinären och bokade en röntgen samma dag. Det visade sig att hur otroligt det än låter så har hon fått en fraktur på höftkulan, sen ser ut att ha gått nästan snett-mitt-i-tu. Hur detta har hänt kan vi tyvärr bara gissa, vi har aldrig varit med om att hon skadat sig eller skrikit ut av smärta utan haltande kom och ökade succesivt.

Efter den hemskaste vecka i hela mitt liv då jag inte visste om det fanns något att göra åt frakturan eller om vi var tvungna att låta henne somna in, fick vi veta att hoppet hette Ole Frykman på strömsholms regiondjursjukhus. Han är en erkänd duktigt operatör för höftledsoperationer och han och ingen annan skulle utföra denna operation på min lilla älskling, kosta vad det kosta ville!

Vi åkte ner till strömsholm i början av januari (det var i början av november som vi fick visshet om skadan). Vi träffa Frykman personligen som tog nya bilder och såg henne i skritt och trav. Enligt honom ska inte Libra kunna gå på benet alls men hon stödde på det så pass att hon kunde bygga muskler med det. Ole ville gärna vänta med operation så länge hon inte blev sämre. Hon blev tvärtom bättre, fick en 1:a på utställning, sprang i skogen som vilken glad hund som helst, simmade, busade och var precis som normal och utan att halta alls.

Men när sommaren kom började jag och min sambo diskutera om vi inte skulle genomföra operationen innan sommaren var slut. När jag sedan ringde ner till strömsholm så fanns det först inga tider fören i september men då ville jag ha det tidigare för jag visste ju inte när hon skulle "gå sönder".

8 juli blev datumet som då, i slutet av maj, kändes som en evighet bort. Men så kom dagen, den 6:e juli åkte vi ner till strömsholm.

Libra blev opererad på förmiddagen den 8:e juli, Ole ringde mig personligen och sa att allt hade gått jättebra! Men vi fick inte hämta hem henne fören på torsdagen den 10:e.

Efter flera timmars körning kom vi äntligen hem (drygt 02 på natten). Då började vi lägga mattor över hela lägenheten för Libra får absolut inte gå på halt golv!
Sen somnade vi med Libra nedanför sängen i en inhängnad av kompostnät och sov jättegott hela natten.


Libra 11/7 första dagen

Nutid:
Idag har Libra både kissat och bajsat, ska fara till veterinären på travet med kiss för på strömsholm trodde dem att hon hade fått urinvägsinfektion. Detta måste behandlas annars stöter kroppen bort allt som är fel i kroppen, inklusive titan-protesen. Hon verkar pigg och glad över att få vara hemma. Hon har ätit och druckit jättebra. Det är lite bökigt att få ner henne för alla trappor. Isak lyfter i selen som sitter under magen vid jumsken och jag lyfter framänden. Sen får hon inte gå själv utan selen måste hela tiden hållas spänd så hon får hjälp med balansen och så att hon inte stöder på benet 100%. Hon får max vara ut 5-10 minuter åt gången och mellan 4-6 gånger per dag. annars är det strikt vila som gäller inomhus. Därför att va gjort så att vi gjort inhängnader med kompostnät för då känner hon sig lugnare som om det vore en "bur".  


Libras sår

Såret såg jättefint ut, hon har fått vara utan tratten nu på morgonen för att förhindra fuktskador, Isak har legat hos henne medans jag byggt den andra inhängnaden i vardagsrummet. Om 10 dagar ska vi ta bort "klämmorna" i såret. 

Det kommer bli en tuff månad och 4 månader, som rehabiliteringsprocessen är uträknad att ta, känns som en evighet bort. Men vi ska lyckas för ingen är en större kämpe än min älskade Libra, ingen!

/Sanne Johansson


RSS 2.0