Dag 41

Temp: Ej tagen
K/B +/+


Jag kom ju på att om två veckor får vi även plocka bort alla mattor som ligger runt om i lägenheten, äntligen kommer det bli lätt att städa igen :)

Jag tror att Libras läkningsprocess har gått betydligt mycket fortare än vad det gjort för många, minns att det stod något i foldern vi fick med oss hem "detta är extra viktigt om hunden går på 3 ben" och jag minns inte riktigt vad det var men det var något man skulle göra efter ett viss antal månader. Libra har gått på benet sen dag 1 och hade inte pälsen varit kortare på vänstra sidan skulle man aldrig kunnat gissa att hon blivit opererad. Samtidigt tar vi inga risker utan vi går efter schemat som det är sagt. Det dröjer ju trots allt 2 månader innan benvävnaden hunnit växa fast i protesen så att den inte kan lossna.

I morgon ska vi till luleå igen och mamsen ska följa med :) Måste stiga upp och bada henne innan vi far (jobbar natt) så att hon är ren när hon kommer dit :)

Libra har blivit som en helt annan hund nästan vid vissa tillfällen. Det är som att hon har varit lugn och så för skadan men nu när hon inte är skadat längre kommer hon in i en försenad pubertet nästan. Hon har blivit VÄLDIGT doftintresserad, springer med nosen i baken nästan hela prommenaden och har blivit mycket mer skällig, för 2 månader sen hade jag nästan aldrig hört Libra skälla två skall på raken nu skäller hon åt allt som är lite ovanligt. Hon drar i kopplet (vet inte om det är för att hon är understimulerad) men det har hon heller aldrig gjort tidigare. Så nu kanske hon kan leva ut och vara en tok-flat och inte så lugn som alla säger. Det kanske har varit hennes sätt att visa att hon har haft ont?

Jag hoppas verkligen att jag slipper gå igenom något sånt här igen för det har varit jobbigt trots allt. att nite få tävla och ställa ut och att jämt veta att någon gång måste vi operera och när blir det, man kunde knappt göra upp några semesterplaner för vi visste inte vad som skulle hänt tills dess. Nu är det i alla fall bort gjort och jag hoppas för allt i världen att hon ska få förbli frisk nu för hon har varit med om allt mellan himmel och jord redan och hon är bara 15 månader! Men hon är en stjärna, min stjärna!


/Sanne johansson

Dag 36, 37, 38, 39 & 40

Temp: Ej tagen
K/B +++++/+++++


Ooj vad dåliga vi har varit på att skriva! Men det har inte hänt så himla mycket förutom att vi tagit en dag i taget! Nu är det i alla fall bara två veckor kvar sen slipper vi bära Libra i trapporna och då kan vi även börja gå rejäla promenader igen! Allt ser då superbra ut och hon är verkligen pigg nu, drar i kopplet till och med vilket hon aldrig gjort förut.

Har börjat träna henne nu inför kommande utställningar, hon har en tendens att stå blixt stilla då jag säger stå, en flat ska ju tokvifta på svansen helst och det börjar arta sig, hon fattar att det är något kul som kommer att hända om hon står stilla och ser otroligt söt ut ett tag:)

Har även kört några moment som egentligen till Lk3 som inte innehåller något springande och hon är superduktig! Ska bli jättekul att starta henne till sommaren i Lk1!

På torsdag åker vi till luleå för andra gången, har kört "strech-övningarna"  som hon tyckte var viktigaste och Libra har blivit jätteduktig på att slappna av i musklerna så det är inga problem :)

Hon fick följa med på valpkursen som jag har som tillhör instruktörsutbildningen. Passiv träning, hon var jätteduktig och låg stilla i nästan 1,5 h medans jag babblade på om ensamhetsträning, vad en valp ska äta m.m Nästa gång ska dem ta med sina valpar så vi får väl se hur det går för Libra då:)!!

Nä nu blir det sängen!!


Libra ca 9 veckor, hon har hjälpt till att måla så hon har röd färg på huvudet och vit färg längst ut på morrhåren :) Sötnos!



/Sanne Johansson

Dag 34 & 35

Temp: Ej tagen
K/B ++/++


Idag har vi varit i luleå och träffat hundsjukgymnasten och Libra har fått gå på ett löpband med vattenmotstånd. Det gick jättebra fast Libra tyckte det var väldigt underligt till en början och gnällde på det konstigaste sätt jag någonsin hört en hund gnälla på. Hon ville gärna vända på sig och gå åt det håll som banden snurrade åt vilket inte var så lyckat. Men efter ett tag då hon fått in rytmen och hundsjukgymnasten lutade bandet lite blev det betydligt bättre och Libra verkade trivas ganska bra! Hon sa att det brukar ta 2-3 gånger sen tycker dem att det är skitkul så nu ska vi dit nästa torsdag igen och torsdagen efter det. Efter luleå åkte vi direkt till kåge och fick spagetti och köttfärsås till middag och Libra fick träffa Nova. Så nu är hon riktigt trött för passiv träning bland andra hundar tycker Libra är SUPERjobbigt! Men hon är så duktig!

Vi köpte ett "10-kort" i luleå till vattenträningen och hon tyckte att vi skulle använda upp hela för vi skulle ha igen det sen. Men hon får inte busa med andra hundar fören efter nyår och inte gå utan koppel fören i november. Men vi ska som sagt klara det här! Dem var återigen supertrevliga i luleå och hon visade hur man skulle strecha Libras ben och vad som var viktigast att tänka på så det känns verkligen bra nu, en vecka tills nästa gång men då får jag fara själv för Isak jobbar eftermiddag om inte min mamsen vill följa med? 15:15 på torsdag ska vi vara där mams;)

Nu är det längre prommisar som vankas, känns skönt att få gå en lite längre runda med henne nu men man måste vara noga med strechingen för hon är ganska stel i musklerna.

Isak jobbar sista natten för veckan så jag och Libra får mysa själva framför TV:n :)


Libra tyckte att hon skulle dricka klorvattnet, inte konstigt att hon gjorde världens största rap efteråt :)


Så här ser det ut, det ser inte mycket ut för världen men hon sa att en kvarts träning på det här sättet motsvarar ungefär 45 minuters promenad!


/
Sanne Johansson

Dag 32 & 33

Temp: Ej tagen
K/B ++/++


5 veckor är det idag sen Libra låg på operationsbordet. Jösses vad tiden går fort!

Dem har inte hört av sig än från strömsholm ang. röntgenbilderna men ringde dit förra veckan och då hade dem i alla fall fått ner bilderna från luleå. Ole Frykman har semester under hela augusti men dem pratade något om telefonkontakt och jag hoppas då dem hör av sig snart. Vi ska till luleå på torsdag för första simpasset så då vill man ha ett OK från strömsholm, får väl ringa dit i morgon om dem inte hör av sig idag!

Har även skickat ner dispenspapprerna till tävlingar/utställning m.m. Det stod att Ole själv måste skriva under och skriva i medicinska termer vilken operation han utfört. Så dem papprerna får man väl inte fören i september och då ska jag skicka in dem till SKK och hoppas att det blir godkänt!

Annars är allt bara bra med lillskruttan, hon är pigg och vill inget annat än att vi ska ta bort kopplet så hon får springa som en tok! Men det får vänta, hoppas det blir bättre nu när hon börjar få träna.

Måste även fråga strömsholm om det går att vi köper en flytväst till Libra och kan simma med henne själv i någon sjö eller dylikt, för i strömsholm har dem en pool och dem gör som inget speciellt där utan kastar en boll som hunden får simma efter så det borde gå kan man tycka!


Libras lår idag, nu är hon helt svart och såret syns knappt längre!



/Sanne Johansson

Dag 30 & 31

Temp: Ej tagen
K/B ++/++

Min underbara älskling mår som en sol, det är så skönt att se henne nu. Hon vill springa, hon är pigg, alert och framförallt så äter hon bra. Pälsen börjar växa ut fint nu, man ser knappt att hon är rakad och såret är nästan helt "övervuxet" av päls. Men det som är det allra viktigaste för mig är att hon ska kunna röra sig obehindrat utan att ha ont! Det finns inte mycket som skär så mycket i mitt hjärta över att se min älskling lida.

Veterinären i luleå kom med en teori om hur skadan kunde ha uppstått han sa att det finns en sak i hemmet som är ganska förrädiskt! Dörrkarmar! Nu när han hade sagt det minns jag klart och tydligt hur vi sitter i soffan i kåge hemma hos Isaks föräldrar och Libra och Nike springer ut från vardagsrummet och ut i hallen, i dörren mellan dem båda rummet dundrar Libra in med höften i dörrkarmen men det var knappast då skadan kom till för då hade hon nog lagt sig ner och i alla fall sagt något inte bara busat vidare. Men i lekens hetta vet man ju aldrig, det är ju bara spekulationer från våran sida och om inte någon professor kommer på ett sätt att lära hundar att tala så kommer vi nog aldrig få veta hur det gick till.

Men nu vet man i alla fall att det KAN hända olyckor med dörrkarmar.

Nu är vi ialla fall tillbaka på jobbet, kan 5 veckor gå snabbare än såhär? Om det går så här fort kommer Libra vara bra på nolltid! Första veckan åkte vi ju ner till strömsholm sen har mycket tid och kraft gått åt att ta hand om Libra och vara med henne.  Så nu kommer det väl gå 2-3 dar sen känns det som att man aldrig varit ledig!

Satt och kollade på ssrk - skellefteås hemsida och har anmält mig och Libra till en jaktlydnadskurs i vår. Vet att jag gjort det tidigare men det här sammarbetet med stuidefrämjande som dem flesta brukshundsklubbar/rasklubbar verkar ha fungerar utomordentligt DÅLIGT! Anmälde Libra till en valpkurs när hon var ca 3 dagar gammal och dem har fortfarand inte hört av sig om att anmälan är bekräftat och jag har inte fått någon kallelse ändå ringde jag till dem vid det tillfället. Nu har jag anmältoss via internet, vi får väl se hur det går. Vill ju börja viltspår, apporterng m.m. men jag har ingen kunskap inom det så då vill jag gärna gå kurser men det finns ju knappt något utbud. Får väl se om dem ska ha någon helgkurs på hundens hus till våren kanske. Då kan det vara läge!

Jaja nu är det 3 timmar kvar innan först natten är avklarad. Blir kort vecka om jag ska vara ledig torsdag då jag egentligen har mitt sista skift för veckan. Vi ska till Luleå då och träffa Sanna för första rehab-träningstillfället. Vi fick med ett papper med olika strech - och massageövningar vi ska göra på Libra men jag känner mig så osäker och vill inte börja dra och slita i benet så det får vänta tills hon fått visa hur man gör!

Men som sagt så är allt bara bra med min bäbis och jag ser framför mig hur vi traskar upp på travet och ändrar förhoppningsvis deras syn på höftledsoperationer.

Tack Ole Frykman för vad du gjort för våran älskling, tack som fan!

/Sanne Johansson

Dag 28 & 29

Temp: Ej tagen
K/B ++/++

En hel månad, som gått fruktansvärt fort. En hel månad sedan min älskling låg på operationsbordet. När jag kom hem från västerås tänkte jag om vi  inte tagit oss vatten över huvudet. Att jag inte hade kunskap nog att hjälpa Libra. Det kändes som allt vi gjorde var fel fast vi visste inte om det var rätt. Jag va nervös för att vi skulle bli "slapphänta" och låta henne göra saker som skulle förstöra hennes liv. Men med tålamod, styrka hos både oss och Libra har vi nu klarat av den mest kritiska perioden och vilken lättnad det är.

Jag var nervös för att göra fel, jag upptäckte när vi kom hem att det blev betydligt mer jobb med det här än vad man hade tänkt sig. Man litade inte på någon annan att ta i Libra än oss själv. Hon var så skör samtidigt så stark.

Nu känns allting jätteljust, vi klarade oss och nu är det en månad till tills protesen växt fast ordentligt. Vi kämpar på och Libra har världens största tålamod med oss när vi konkar henne upp och ner för trappor, in och ut ur bilen och fram och tillbaka på promenaderna. Vilken stjärna hon är!

Allting har gått superbra, vi gjorde tydligen rätt. Veterinärerna var som sagt supernöjda med hur allt såg ut och det känns så skönt, som en klump från bröstet som löstes upp för oron har ju alltid funnits där.

Isak sa "men hon har ju stött på benet hela tiden, skulle det ha hänt något tror jag att vi skulle ha märkt det".
Det kanske vi inte alls skulle gjort. Vi märkte ju knappt när det hände, då hennes höftkula gick mitt itu, veterinärern som röntgade henne den gången trodde skadan var 3 veckor gammal. 3 veckor hade alltså gått och vi knappt märkt nånting.
Under dem 8 månader som vi väntat på operationen har hon stött på det trasiga benet till 100%. Vilket är helt fantastiskt. Så det kanske inte är så säkert att vi skulle ha märkt om protesen börjat flytta på sig, röra sig uppåt eller inåt.

Nu är i alla fall allt som det ska och många orosmoln som fanns är borta, men inte alla. Jag kommer nog alltid ha en känsla av försiktighet när det gäller henne. Den dagen då jag kan släppa henne lös och låta henne springa fritt bland stockar och stenar då kanske det kommer kännas som att vi klarade, mot alla odds så gjorde vi det tillsammans!


Libra i vintras uppe vid kågemasten, til vintern ska du få springa fritt igen min älskling!



/Sanne Johansson

Dag 26 & 27

Temp: Ej tagen
K/B ++/++


Då var vi hemkomna från Luleås djursjukhus. Allt gick verkligen superbra och inga långa väntetider, supertrevlig personal och Libras bilder såg jättebra ut. Veterinären Lasse var då supernöjd och han tyckte att bilderna såg ut precis som dem skulle. Många av veterinärerna och "sköterskorna" var dit och kikade på bilden, dem vart också lite facinerade, det är inte så vanligt här uppe så det är förstårligt och alla höll med om att det såg supersnyggt ut.

Dem skulle skicka bilderna idag så vi får väl se när dem nått fram till strömsholm, men i veckan kan man ju tycka att dem borde höra av sig. Sen ska vi upp till luleå på torsdag nästa vecka för att prova "gåbandet" som dem har vattenmotstånd i:)

Libra har fått öroninflammation i vänster öra till råga på allt. Hon hade svamp, fick rådet att tvätta med aloe vera vet-spray då fick hon inflammation i stället! Men men, den snälla veterinären i luleå skrev ut örondroppar till oss så det ska nog bli bra det där också :)

Libra blev som förra gången hon varit sövd väldigt orolig, pipig, gnällig efteråt. Men när hon klarnat till och fått komma hem var allt som det skulle. Så nu blir det att vila för hennes del tills i kväll då det är en toppmatch i DIV 4 damer, jag spelar personligen själv men Isak ska ju ta med "Tjooompen" :)


Libras höft, helt fantastiskt vad dem kan göra! Man ser protesen ganska tydligt :)








/Sanne Johansson

Dag 25

Temp: Ej tagen
K/B +/-

Fick äntligen svar från SKK ang. utställning av Libra. Vi måste tydligen söka dispans då vi ska ställa ut henne. Kändes lite jobbigt, hade ju planer på att ställa ut henne i Umeå i november. Veronica, tror du att du orkar trimma Libra innan dess?

Så då är det väl bara att söka dispans nu på en gång så är det gjort. I övermorgon bär det av till luleå i alla fall, ska bli spännande och se hur det går. Men jag får ont i hjärtat då Libra är sövd av någon anledning. Det känns som att så kommer hon vara då hon är död förutom att nu andas hon och kommer att vakna upp. Om dem inte gör samma sak som Jenny berättade. Vet inte om det var någon hund som hon hade haft eller någon valpköpare till henne eller liknande som skulle söva sin hund och den hade fått för mycket medel så den dog!

Idag blir det extremt mycket hundträning för min del. Ska först till frostkåge och träna en Sheltievalp och sen vidare till ursviken och träna whippethanen Elliot för andra gången! Efter det blir det att åka direkt till fotbollsträning. Hann med att träna lite på cirkuskonsten på Libra idag i alla fall. Hon börjar få in nickningen nu men jag har inte lagt någon signal på det än.

Nu finns det bara EN endaste rimadyltablett kvar sen är det slut! Jippie :)

Idag har mina böcker kommit som jag beställt, ska åka sen och hämta dem. Det var massa böcker om diverse hundträning :)

Jaja, nu ska jag i alla fall göra mig klar för hund nummer 1.


Det var tider då jag orkade lyfta Libra själv :)



/Sanne Johansson

Dag 23 & 24

Temp: Ej tagen
K/B ++/++



Idag har det varit stora trimmardagen för Libras del. Vi tog rent trimmern och klippte pälsen hon har på halsen för det tar en evighet om man ska klippa med efileringssaxen för hon har ungefär hur mycket päls som helst där. Så nu är hon väldigt korthårig på halsen och har klippt öronen och snyggat till "kragen", klippt klorna på baktassarna och borstat igenom hela pälsen. Så nu är min unga dam otroligt fin i pälsen:) Tänkte även att det kan vara skönt att klippa pälsen på nacken/halsen kortare än vanligt nu när det är varmt ute.

Annars har det inte hänt så mycket dem här två dagarna, allt har flytit på riktigt bra förutom att Libra (den tokern) fick för sig att hoppa upp i sängen i en väldans fart när Isak låg där. Han hann inte ens reagera fören hon var uppe och i och med vi har mattor på golvet så hör man inte när hon kommer. Men ingen skada skedd som tur är men man blir ju orolig.
Så numera kommer det stå kompostnät framför sängen så det inte ska ske några fler skutt.

I morgon är sista dagen för Libra att äta medicin efter 9 månader. Känns otroligt skönt att äntligen få slippa den och jag HOPPAS att mycket av energin och matlusten kommer tillbaka för det stod att det kunde vara en bieffekt.

Jaja, vi får i alla fall hålla tummarna att röntgenbilderna ser bra ut nu på onsdag. + att det inte tar ALLT för lång tid för Luleå att skicka ner dem till strömsholm och att dem tar en titt på dem!

Nä nu blir det snart sängen!


Libra och Nike busar,Libra är ungefä 4 månader på bilden och fortfarande lyckligt ovetande om vad som komma skulle




/Sanne Johansson


Dag 20, 21 & 22

Temp: Ej tagen för hon har inte haft feber en enda gång på 3 veckors tid
K/B +++/+++


Ojoj, nu var det längesen jag skrev. Men det har inte hänt något speciellt. Vi ska till Luleå på onsdag i alla fall och ta röntgenbilder för och se så att allt ligger rätt. Dem ska sedan maila ner bilderna till strömsholm som sedan ska godkänna dem och sen är det bara att tuta och köra med rehab! Men dem i luleå verkar inte så vana vid höftledsoperationer dem heller. Dem tyckte att Libra FÖRST skulle prova bandet med vatten och sen ta nya bilder, under samma dag. Men Isak ringde till strömsholm och frågade om det  verkligen gick att göra så och  till min stora förvånging (inte!!) så sa dem nej! Hade luleå haft någon som helst erfarenhet om hur otroligt viktigt det är att vara försiktig och aboslut inte ta några risker så hade dem aldrig ens kommit med ett sådan patetiskt och dumt förslag. Kan man inte lita på några veterinärer här i norrland? Måste man dubbelkolla allt, ja till och  med trippel för att man inte ska åka på en blåsning och hunden måste tas bort pga av deras okunskap och dumhet?
 
Jag börjar bli less på att inte kunna lita på veterinärerna, det är ju något som är så himla viktigt att kunna göra. Usch säger jag bara!

Annars är allt superbra med Libra, hon ser helt normal ut nu när hon går och är nästan helt svart på låret, pälsen växer ut fort! På onsdag nästa vecka så slipper hon dessutom att ha selen under magen när vi går ute!

I går fick hon följa med till Kåge där hennes bästa vän, Nike bor (Isaks pappas gråhund). Men hon var inte hemma utan bara deras golden retriever Nova. Men hon var riktigt trött när vi kom hem ändå, trots att hon bara ska ligga stilla.

Libra har ätit superbra fam tills igår, men ganska förstårligt pga åskan och värmen. Det blixtrade ganska ordentligt på kvällen och jag har sprutat D.A.P-spray på Libras bädd vid sängen så hon hade då gått dit och lagt sig utan att jag eller Isak såg det. Så hon kände sig nog trygg där när det åskade och mullrade!

Idag har hon i allafall ätit ett lass med mat, hon fick lite mer torrfoder i den här gången och hon åt upp nästan allt (hon lämnade bara 3 foderkulor kvar:) ).

Ikväll ska vi till myckle så då får hon känna lukten av dem hundarna igen, Diva är väl den enda hund som går att ha tillsammans med Libra för Diva bryr sig inte ett dyft om att Libra är där.


Libras lår/rumpa idag

/Sanne Johansson

RSS 2.0